Telefon:
    +36-20-217-3728
    +36-30-836-1368
    E-mail:
    zoltan@noll.hu
 
 Településtörténet 
  Katolikus templom 
  Református templom 
   >  Óceánrepülők 
 A Noll tanya története 
 Falusi turizmus 
 Galéria 
 Levendula szüret tanyánkon 
 Alkotóműhelyünk termékei (Webáruház) 
 Footgolf 
 Hol találod? 
 Esküvöi fogadás, Pajta-lagzi 
 Puskás Akadémia 
 PANCHO ARÉNA 

Szálláshelyek Toplista

Óceánrepülők

  

 

Endresz György (1893-1932)  és  Magyar Sándor (1898-1981)
óceánrepülők

 "Justice for Hungary"
Igazságot Magyarországnak!

 

1931.július 15-16-án történt az első magyar óceánrepülés.
Magyar Sándor Amerikában élő pilóta úgy gondolta, hogy a trianoni békediktátumba nem szabad belenyugodni és a világ figyelmét erre a magyar tragédiára fel kell hívni egy nem mindennapi cselekedettel, az Atlanti - óceán átrepülésével.
Gondolata az amerikai magyarságban megértésre talált, 1930-ban indult meg a Magyar Óceánrepülési Mozgalom szervezése. Gyűjtést indítottak az óceánrepülés támogatására. Lord Rothermere angol lapkiadó tízezer dolláros csekket adományozott, Szalay Emil pedig a repülőgépet finanszírozta. Egy Lockheed-Sirius A 8 típusú 420 lóerős, speciális felépítésű gépet vásárolt. Az óceánrepülés végrehajtására Endresz György pilóta és Magyar Sándor pilótanavigátor készült fel. A próbarepülések elvégzése után 1931.július 15-én, magyar idö szerint  17 óra 20 perckor a kanadai Újfundland-sziget  Harbour Grace  városából magasba repült a gép oldalán a felirattal

 

                                           "Justice for Hungary"


és nekivágott az Atlanti óceánnak, melyet 13 óra 50 perc alatt repültek át 250km-es átlagsebességgel, ami világrekord volt. Összesen 5770 km-t tettek meg 25 óra 40 perc alatt, ami ugyancsak világrekordnak számított. Győr fölött három tiszteletkört tettek, mert Endresz György ott tanult és katonáskodott emiatt azonban nem értek el Budapestig, mert kifogyott az üzemanyag és így kénytelenek voltak kényszerleszállást végrehajtani Felcsút határában.
Kényszerleszállásuk helyét emlékmű őrzi.

 

 

 

Szerzői jog: A közölt anyagok és tartalmak a Noll.hu jogtulajdonát képezik, ezért bárhol máshol - akár idegen nyelven - való megjelentetésük, sokszorosításuk vagy tárolásuk
kizárólag a jogtulajdonos előzetes engedélyével történhet. Ilyen jellegű igényét kérjük jelezze a zoltan@noll.hu címen emailben, vagy a weblapon megadott telefonos elérhetőségeink egyikén.